ДАНИ ПРАВА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ (EU Law Days) – ПРЕДАВАЊЕ АМБАСАДОРА АУСТРИЈЕ, њ.е. г. Николауса Лутеротија

 

На Правном факултету Универзитета у Нишу 7. маја 2019. г. одржана је манифестација Дани права Европске уније, као део академског пројекта Унапређење студија права Европске уније, финансијски подржаног од Европске уније, у оквиру Erasmus+ Jean Monnet програма.

aa0001

У првом делу манифестације, који Правни факултет организује у сарадњи са ЕУ инфо кутком из Ниша, амбасадор Аустрије у Србији, Његова екселенција, г. Николаус Лутероти, одржао је предавање на тему Однос Аустрије и Србије - улога Аустрије у проширењу Европске уније.

aa0004

Након поменутог предавања представљена је Мрежа правних факултета југоисточне Европе (South East European Law School Network - SEELS), коју чини дванаест државних правних факултета из Србије (Ниш и Београд), Северне Македоније (Скопље и Штип), Хрватске (Загреб, Осијек, Ријека и Сплит); Босне и Херцеговине (Сарајево, Зеница и Мостар) и Албаније (Тирана).

aa0003
Од оснивања Мреже, 2011. године, реализоване су десетине регионалних пројеката посвећених темељном критичком изучавању институционалног и правног система Европске уније, чије је исправно разумевање неопходан корак у европским интеграцијама и предуслов квалитетног прилагођавања домаћег законодавства европском. Неке од истраживаних тема биле су: заштита од дискриминације, правни положај и заштита националних мањина, колективна заштита права потрошача, реформа јавне управе, познавање и примена права Европске уније пред домаћим судовима, обука јавних бележника и јавних извршитеља. Истраживачки резултати објављени су у посебним публикацијама које су доступне за бесплатно преузимање на интернет страници Мреже.

aa0002

У последњем делу манифестације Факултет је промовисао научно-стручни часопис SEE Law Journal, чији је издавач поменута Мрежа факултета, намењен објављивању радова из различитих области права. Часопис је једина научна публикација на простору Западног Балкана, у којој се, на енглеском језику, објављују научни и стручни радови посвећени правним реформама у земљама југоисточне Европе и усклађивању њихових правних система са правом ЕУ.

aa0005

1       2