ГОСТУЈУЋЕ ПРЕДАВАЊЕ РЕНОМИРАНОГ СТРУЧЊАКА ЗА САЈБЕР БЕЗБЕДНОСТ ОДУШЕВИЛО СТУДЕНТЕ МАСТЕР СТУДИЈА „ПРАВО И ИТ“ НАШЕГ ФАКУЛТЕТА

 
Студијски програм мастер студија Право и информационе технологије нашег факултета поново је привукао пажњу студената и стручњака који прате ову област. Гостујуће предавање реномираног стручњака за сајбер безбедност, Владана Тодоровића, потврдило је значај и квалитет овог програма. Предавање је организовала проф. др Јелена Игњатовић са ПМФ-а на часу наставе из њеног предмета „Безбедност података на Web-у“ у четвртак 6. априла 2023. године од 17 часова.

 
 
 
Владан Тодоровић је алумниста Универзитета у Нишу и светски стручњак за сајбер безбедност. Власник је и оснивач компаније Advanced Security Technologies. Владан је креатор АСПЕН платформе за сајбер безбедност коју примењује најрањивије институције у Републици Србији. Пројектовао је преко 10 центара за безбедносне операције широм света.
 

На предавању су обрађене теме везане за врсте претњи информатичким системима у јавном и приватном сектору, начинима њиховог спречавања и заштите од постојећих компромитација. Посебна пажња посвећена је безбедности података у контексту геополитике и новим претњама чије ће спречавање представљати све веће изазове у будућности.

 
 

Присутни студенти су били одушевљени предавањем, а нарочито практичним примерима које је предавач презентовао. Предавању су присуствовали професори нашег и Природно-математичког факултета који су ангажовани на овом студијском програму.

Посебна пажња посвећена је регулативи ЕУ у овој области, чије се ступање на снагу очекује до краја ове године, која ће имати велики значај за безбедности података.
 
Мастер студијски програм Право и информационе технологије на Правном факултету у Нишу, представља јединствену прилику за све оне који желе да се усаврше у областима које спајају знања из права и ИТ-а. Програм је јединствен у земљи и конципиран је тако да студенти стичу знања која су тренутно веома тражена на тржишту рада, а која ће им омогућити да се успешно позиционирају у савременом пословном окружењу.