IV balkanska konferencija "Personal Name in Internal Law and in Private International Law" - 14. april 2016.

Pravni fakultet u Nišu ima čast da bude domaćin IV balkanske konferencije na temu „Personal Name in Internal Law and in Private International Law“ koja će se održati 14. aprila 2016. godine. Radni jezik konferencije je engleski (bez prevoda).

Organizovanje balkanskih konferencija iz uporednog i međunarodnog privatnog prava (koje okupljaju zemlje Balkana) ideja je cenjenog grčkog profesora Spiridona Vrelisa koji će i lično prisustvovati konferenciji u Nišu a dan ranije, 13. aprila, održaće i predavanje na našem Fakultetu.
Kada je reč o prethodnim aktivnostima, prva balkanska konferencija je bila održana u Grčkoj s ciljem da se utvrde mogućnosti za buduću saradnju država u regionu u ovoj materiji (Grčki institut za međunarodno i strano pravo, Atina, 31. maj 2010. godine). Narednog puta su predstavnici država Balkana podneli svoje nacionalne izveštaje o zakonodavstvu i praksi u pogledu međunarodnog usvojenja („Adoption law in the Balkans”, Bugarska Akademija nauka, Sofija, 10. oktobar 2010. godine). Treća balkanska konferencija, održana u Turskoj, bila je posvećena temi “Izdržavanje u državama Balkana” (“Maintenance law in the Balkans”, Pravni fakultet Κοç Univerziteta, Istanbul, 30. septembar 2013. godine). Naučni radovi sa poslednje dve konferencije štampani su u prestižnom časopisu Revue hellénique de droit international.
Tradicionalno, učesnici ovih konferencija su profesori prava i pravni praktičari iz država Balkana: Grčke, Srbije, Hrvatske, Bugarske i Turske. Međutim, želeli smo da ovoga puta proširimo listu uključivanjem preostalih država u regiona, kao što su Bosna i Hercegovina, Makedonija i Albanija. Pored toga, konferenciji prisustvuje dr Valter Pintens, profesor emeritus Pravnog fakulteta u Luvenu (Belgija) i bivši Generalni sekretar Međunarodne komisije za građanska stanja iz Strazbura (Commission Internationale de l'État Civil - CIEC) koja se bavi unifikacijom kolizionih normi i sistema priznanja u materiji ličnog imena.
Ovde možete pogledati program konferencije i listu učesnika.