ПОСЕТА ПРЕДСТАВНИЦЕ КАНЦЕЛАРИЈЕ САВЕТА ЕВРОПЕ ПРАВНОМ ФАКУЛТЕТУ УНИВЕРЗИТЕТА У НИШУ: НОВИ КОРАЦИ КА УНАПРЕЂЕЊУ САРАДЊЕ У ОБЛАСТИ ЉУДСКИХ ПРАВА

У уторак 20. фебруара 2024. године, Правни факултет Универзитета у Нишу имао је част да угости Дину Добрковић, представницу Канцеларије Савета Европе у Србији. Посета је била посвећена разматрању могућности проширења сарадње између нашег факултета и Савета Европе, с посебним акцентом на област људских права.

Кључна тачка састанка била је могућност организовања конференције или округлог стола, са учешћем истакнутих стручњака у области људских права и судија Европског суда за људска права. Циљ овог скупа био би преглед и анализа механизама заштите људских права, примењивог материјалног права, као и утицаја праксе релевантних тела Савета Европе и Европске Уније задужених за заштиту људских права. Нагласак би, такође, био на дискусији и изради практичних закључака и препорука.

 
oipot 001
 
 

Додатно, разговарало се о унапређењу студијског програма основних академских студија са аспекта људских права, као и о могућностима обављања стручне праксе наших студената у институцијама Републике Србије које се баве овом облашћу. Нарочито су анализирани изазови с којима се студенти суочавају због географске удаљености Београда, где се налази већина релевантних институција.

Поред тога, анализиране су могућности за подршку у организацији правне клинике за европско право људских права, што би допринело практичној примени знања стеченог током студија. Такође, дискутовано је о учешћу студената Правног факултета у Нишу у летњој школи људских права у Требињу и о програмима обуке за млађе професоре који предају предмете везане за људска права.

Ова посета отворила је нове перспективе за сарадњу и представља важан корак ка унапређењу образовања и праксе у области људских права на Правном факултету Универзитета у Нишу.