МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА „УНИВЕРЗАЛНОСТ РИМСКОГ ПРАВА“

 

Друга међународна конференција за римско право и римскоправну традицију под називом "Универзалност римског права" окупила је седамдесеторо еминентних стручњака, познавалаца римског права и професора римског права из већег дела Европе.

 

ius rom 001


Учешће на Конференцији узели су стручњаци, професори романистике, из Италије, Шпаније, Румуније, Мађарске, Бугарске, Албаније, Македоније, Босне и Херцеговине, Хрватске и Србије. Научна конференција била је подржана и од стране Италијанског институтта за култутру у Београду, чији је директор господин Давиде Скалмани својим личним присуством и отварањем допринео успешном раду Конференције.

ius rom 003

 


Свечано отварање Конференције било је заказано за 12.10.2017. године са почетком у 18 часова на Правном факултету, Универзитета у Нишу.  На свечаном отварању говорили су:

• Проф. др Марија Игњатовић, ванредни професор Правног факултета Универзитета у Нишу;

• Проф. др Малина Новкиришка, редовни професор Правног факултета Универзитета "Св. Климент Охридски", Софија (Бугарска);

• Др Давиде Скалмани, директор Италијанског Културног института у Београду;

• Проф. др Сашо Пенов, декан Правног факултета Универзитета "Св. Климент Охридски", Софија (Бугарска);

• Проф. др Ђорђо Бароне Адези, редовни професор Правног факултета Универзитета "Magna Graecia" Катанзаро (Италија)

• Проф. др Саша Кнежевић, декан Правног факултета Универзитета у Нишу.

 

 ius rom 002


Пленарна седница и рад по сесијама одвијали су се другог дана Конференције, 13.10.2017. године. На пленарној седници говорили су:

• Проф. др Марија Игњатовић, ванредни професор Правног факултета Универзитета у Нишу;
• Проф. др Малина Новкиришка, редовни професор Правног факултета Универзитета "Св. Климент Охридски", Софија (Бугарска);
• Проф. др Ђорђо Бароне Адези, редовни професор Правног факултета Универзитета "Magna Graecia" Катанзаро (Италија);
• Проф. др Валеријус Ћука, редовни професор Правног факултета Универзитета "Alexandru Ioan Cuza", Јаша (Румунија);
• Проф. др Ђовани Лобрано, редовни професор Правног факултета Универзитета у Сасарију ( Италија);
• Проф. др Жика Бујуклић, редовни професор Правног факултета Универзитета у Београду (Србија).

Након успешне пленарне седнице учесници скупа поделили су се у две радне сесије (сесија за јавно право и сесија за приватно право). У оквиру ових сесија изложен је велики број квалитетних радова из области римског права. Сваки од ових радова представља праву ризницу знања и осветљава римско право на један сасвим нови начин кроз другачији приступ римском праву, кроз упоредну анализу института римског права са институтима савременог права, са циљем да се докаже колика је улога римског права у настанку и развоју савременог права.

ius rom 004


Са закључком да Друга међународна конференција за римско право и римскоправну традицију под називом "Универзалност римског права" нема за циљ такмичење у аргументима за и против римског права, нити је у функцији одбране римског права већ има за циљ да подсети широку научну јавност да је римско право трајна вредност, да је универзална категорија и да је темељ савременог права на просторима Европе успешно је закључена и затворена Друга међународна конференција за римско право у оквиру Балканске асоцијације за римско право и римскоправну традицију.

За учеснике скупа приређен је истог дана и пријем код Градоначелника и Председника Скупштине града у 19 часова у Градској кући. На пријему у Градској кући све учеснике скупа у име Градоначелника поздравио је помоћник градоначелника проф. др Небојша Ранђеловић и председник Скупштине града мр Раде Рајковић.

Трећег дана Конференције, 14.10.2017. године, за све учеснике скупа био је организован обилазак археолошких налазишта Медијана и Феликс Ромулијана, налазишта која датирају из последњег периода Римског царства.

MIL_6081.JPG MIL_6085.jpg MIL_6100.jpg MIL_6101.JPG MIL_6103.jpg MIL_6132.jpg MIL_6133.jpg MIL_6204.jpg MIL_6206.jpg MIL_6255.jpg MIL_6256.jpg MIL_6260.jpg MIL_6271.jpg MIL_6296.jpg MIL_6299.jpg MIL_6300.jpg MIL_6325.jpg MIL_6328.jpg MIL_6345.jpg MIL_6354.jpg MIL_6403.jpg MIL_6408.jpg