Naučni skup „Аre Minority Rights (Still) Human Rights?”

Поводом 25 година Оквирне конвенције Савета Европе за заштиту мањина и 75 година Универзалне декларације о људским правима, у четвртак, 28. септембра, у 10 сати, у Свечаној сали САНУ биће отворен међународни научни скуп под називом „Аre Minority Rights (Still) Human Rights?” – Да ли су мањинска права (још увек) људска права?.
Оквирна конвенција је један од најзначајнијих регионалних инструмената за заштиту националних мањина и њено доношење је у политичком и правном смислу додатно ојачало талас уставних и законских промена у бројним европским државама, а превасходно бившим социјалистичким земљама, у правцу боље заштите националних мањина. Након иницијалних позитивних помака у том погледу, чини се да је након четврт века дошло до немалог „замора“ у погледу поштовања мањинских права. Стога је ова годишњица згодна прилика да се темељно размотре стварна постигнућа овог међународноправног инструмента.
Прошле године, у знак сећања на 30. годишњицу усвајања „Декларације о правима припадника националних или етничких, верских и језичких мањина”, генерални секретар УН Антонио Гутереш рекао је: „Свет је далеко од обавеза преузетих пре три деценије да заштити мањинске заједнице“. Ове године обележавамо 75 година од усвајања Универзалне декларације о људским правима, као и 25 година регионалног, европског режима мањинских права, који произилази из Оквирне конвенције Савета Европе за заштиту мањина. Годишњице су погодне прилике за озбиљну саморефлексију. Имајући то у виду, Одбор за проучавање мањина и људских права Српске академије наука и уметности, Правни факултет Универзитета у Београду и Институт Лантош из Будимпеште заједно организују ову међународну научну конференцију, која ће се одржати од 28. до 29. септембра 2023. године у САНУ.
Директан пренос може се пратити путем линка https://www.sanu.ac.rs/direktan-prenos/.