ЕКИПА ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА ИЗ НИША ПОБЕДИЛА НА MOOT COURT ТАКМИЧЕЊУ ИЗ МЕЂУНАРОДНОГ ХУМАНИТАРНОГ ПРАВА

На студентском moot court такмичењу, тј. симулацији суђења, из Међународног хуманитарног права, које је у организацији Међународног комитета Црвеног крста из Женеве и Црвеног крста Србије одржано у Новом Саду од 16-20. априла 2007. године, победила је екипа Правног факултета из Ниша.

Победничку студентску екипу чинили су: Јована Вучковић (тренер), Анђелија Адамовић, Сања Ђорђевић и Иван Илић, а за припрему екипе био је задужен асистент мр Небојша  Раичевић. На тај начин ова екипа је дала леп допринос афирмацији Правног факултета у Нишу.

На овогодишњем такмичењу учествовало је пет екипа и то: Правни факултет из Новог Сада, Правни факултет из Ниша, Факултет политичких наука из Београда, Војна академија и Полицијска академија.Такмичење се састојало у провери практичне примене међународног хуманитарног права на измишљени случај, тако да је поред познавања правних норми било неопходно извршити и правилну селекцију релевантних чињеница, изабрати праву норму и све то поткрепити добрим аргументима. Први део такмичења се одвијао у четири фазе у којима су учествовале све екипе и након тога жири је одабрао две најбоље екипе које су ушле у финале, а то су биле екипе Правног факултета из Ниша и  Факултета политичких наука из Београда. У финалу, које је представљало сумулацију суђење пред Међународним кривичним судом, две најбоље екипе су биле супростављена једна другој у улогама тужиоца и одбране оптуженог. Према оцени стручног жирија екипа Правног факултета из Ниша била је боља и проглашена победником овогодишњег такмичења, и тим поводом је од организатора добила пехар и одговарајуће сертификате.

  

Овом победом на националном такмичењу екипа Правног факултета из Ниша је стекла могућност да учествује на међународном Jean Pictet такмичењу из међународног хуманитарног права, где ће имати прилике да се такмичи са екипама стотинак најбољих факултетa из читавог света.