УЧЕШЋE НАШИХ СТУДЕНАТА НА ПРИПРЕМНОМ ТУРНИРУ „BELGRADE OPEN PRE – MOOT 2014“

 
Студенти Правног факултета у Нишу су 05. и 06. априла 2014. године учествовали на седмом Београдском припремном турниру „Belgrade Open Pre Moot“ из међународне трговинске арбитраже и међународне продаје робе. Припремни турнир у Београду се организује непосредно пре престижног интернационалног moot court такмичења из међународне трговинске арбитраже и међународне продаје робе „WILLEM C. VIS INTERNATIONAL COMMERCIAL ARBITRATION MOOT” које ће се ове године одржати на Правном факултету у Бечу (Faculty of Law (Juridicum) of the University of Vienna) од 12-17. априла 2014. године.

Овогодишњи „Belgrade Open Pre Moot“ је окупио тимове из 57 универзитета широм света, међу којима су били и представници најпрестижнијих универзитета. Иако нема званични карактер, на Припремном турниру се организују симулације арбитражног поступка на основу идентичног случаја и на идентичан начин као и на официјалном такмичењу у Бечу, а све у циљу боље припреме такмичара за наступе у Бечу.

Правни факултет у Нишу представљали су Христина Тодоровић, студент мастер студија на међународно-пословном модулу, и студенти основних студија Александар Јовановић, Ана Дуловић, Никола Достанић и Ива Антић. Екипу је у својству академског тренера предводио Урош Здравковић, сарадник у настави. Учешће наших студената на Припремном турниру финансијски је помогла Немачка организација за техничку сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ)).

Током дводневног припремног турнира, наши студенти су наступали против Католичког универзитета у Милану, Универзитета у Истанбулу, Универзитета у Милану и Универзитета у Питсбургу.

Учешће на припремном турниру у Београду представљало је драгоцено искуство за наше студенте, што ће несумњиво бити од користи приликом предстојећег такмичења у Бечу. Такође, наступајући у улози тужиоца и туженог, наши студенти су оставили запажен утисак, демонстрирајући изузетан ниво знања из области међународне продаје робе и арбитражног начина решавања међународних трговинских спорова.