НАШИ СТУДЕНТИ ПРЕДСТАВЉАЛИ УНИВЕРЗИТЕТ НА „WILLEM C. VIS INTERNATIONAL COMMERCIAL ARBITRATION MOOT” ТАКМИЧЕЊУ

 
Студенти Правног факултета у Нишу представљали су Универзитет у Нишу на престижном интернационалном moot court такмичењу из међународне трговинске арбитраже и међународне продаје робе „WILLEM C. VIS INTERNATIONAL COMMERCIAL ARBITRATION MOOT” које се одржало на Правном факултету у Бечу (Faculty of Law (Juridicum) of the University of Vienna) од 12-17. априла 2014. године. Ово такмичење се одржава сваке године у Бечу, а овог априла се организовало двадесет и први пут.

Као и претходних, и ове године су на такмичењу учествовати тимови са близу триста универзитета широм света, међу којима су традиционално и представници најпрестижнијих светских универзитета. За Правни факултет у Нишу и његове студенте ово је био први пут да учествују на овом такмичењу, захваљујући и финансијској подршци од компаније „Пут инжињеринг“ из Ниша.

Припрема за такмичење се одвијала у две фазе. Прва фаза је почела почетком октобра, а завршила се крајем јануара и подразумевала писање тужбе и одговора на тужбу на онову хипотетичког чињеничног стања. Друга фаза је обухватала припрему за усмено сучељавање са супарничким тимовима у Бечу. 

Тим Правног факултета је у генералним рундама наступао против тимова са Универзитета у Амстердаму, Универзитета Сарланд, Слободног универзитета у Тбилисију и Универзита Хофстра. И поред одличних наступа наших студената, тим Правног факултета није успео да се квалификује за елиминационе рунде.

Правни факултет у Нишу представљали су Христина Тодоровић, студент мастер студија на међународно-пословном модулу, и студенти основних студија Александар Јовановић, Ана Дуловић, Никола Достанић и Ива Антић. Тим је предводио тренер Урош Здравковић, сарадник у настави.