УСПЕХ СТУДЕНАТА ПРАВНОГ ФАКУЛТЕТА У НИШУ НА ПРВОМ РЕГИОНАЛНОМ ТАКМИЧЕЊУ ИЗ ОБЛАСТИ МЕЂУНАРОДНОГ ПРИВАТНОГ ПРАВА ЕУ

 

Тим студената Правног факултета Универзитета у Нишу, који су чинили Милена Крстић, Невена Стаменковић, Јован Цонић и Милица Станковић, са ментором доц. др Сањом Марјановић, заузели су запажено треће место на првом регионалном EUchild Moot Court такмичењу из области Међународног приватног права Европске Уније. Такмичење је одржано 9. и 10. маја  2019. године, на Правном факултету Свеучилиштва Josip Juraj Strossmayer у Осијеку, у оквиру Jean Monnet катедре за прекогранично кретање деце.


aa0001


Такмичење је представљало симулацију усмене расправе o хипотетичком случају који се тицао поступака за развод брака, одлучивање о родитељској одговорности и повратак незаконито задржане деце. Поступци су били покренути пред Опћински судом у Карловцу у судом у Бечу. Поред студената нашег факултета, учесници су били и студенти правних факултета у региону (Правни факултет у Осијеку, Правни факултет у Загребу, Правни факултет у Зеници, Правни факултет у Сплиту и Правни факултет у Ријеци). Наш тим је на прелиминарним рочиштима одмерио снаге са тимовима правних факултета у Осијеку и Сплиту. Судећа већа била су састављена од судија и професора различитих области права, који су изнели пуно похвала за правну аргументацију и свеукупно знање нашег тима.


aa0004
Тимови Правног факултета у Ријеци, Правног факултета у Зеници и Правног факултета у Нишу.


У финалу су се сусрели тимови Правног факултета у Ријеци и Правног факултета у Зеници. Судеће веће су чинили проф. др Инес Медић (Правни факултет у Сплиту), Ана Босанчић, судија Опћинског суда у Вуковару и доц. др Сања Марјановић (Правни факултет у Нишу). Победник је тим Правног факултета у Ријеци.


aa0003


Наша студенткиња, Милена Крстић, са свим десеткама, победник је целокупног такмичења у категорији "Најбољи говорник". 


aa0002

aa0005



Пријем такмичара и ментора код декана Правног факултета у Нишу, проф. др Горана Обрадовића.