СИМУЛАЦИЈА СУЂЕЊА У САРАЈЕВУ

Од 03.-05.12.2021. године, реализована је симулација суђења пред Европским судом за људска права у којој су учествовали студенти Правног факултета Универзитета у Сарајеву и Правног факултета у Нишу.
 
 
Хипотетички случај се тицао уживања и заштите људских права жена, жртава насиља у породици. Осим тога, заштита личних података жртава насиља у породици као и њихово објављивање је била у фокусу хипотетичког случаја. Догађај је подржан је у склопу активности Савета Европе на едукацији студената о европском праву људских права, јачању сарадње између два правна факултета, те даље умрежавање студената и академског особља.
 
 
Студенти су снагу својих аргумената одмерили пред судским већем у саставу: Јелена Цвијетић, заступник Вијећа министара БиХ пред Европским судом за људска права, Фрањо Драгичевић, правни саветник у Уреду регистрара Уставног суда БиХ, Иван Илић, доцент на Правном факултету у Нишу, Марко Недељковић, Правни факултет у Нишу, и Харун Ишерић, асистент на Правном факултету у Сарајеву.

 
Екипа moot court клуба Iustitia Ниш је однела победу у оба меча, и као апликант и као респондент, укупним резултатом 66:54, над екипом moot court клуба Iudex, која је победник овогодишњег Регионалног такмичења у симулацији суђења из људских права, и која ће учествовати на Трансевропском финалу из људских права.
 
 
Екипу студената Правног факултета у Нишу у саставу Адријана Младеновић, Вероника Стефановић, Ана Здравковић, Марина Петровић, Димитрије Андрејић и Андрија Ђорђевић, за симулацију су припремали доц. др Иван Илић и Марко Недељковић.